Nuh’un Gemisi’ Sergisi Trump Art Gallery’de

nuhun-gemisi-sergisi-trump-art-galleryde-31012010

Nuh’un Gemisi’ Sergisi Trump Art Gallery’de

Sanatçı, Nuh’un Gemisi efsanesinden yola çıkarak oluşturduğu seride; fantastik bir atmosfer içerisinde doğa görünümlerini, insan ve çeşitli hayvan figürlerini kurguluyor, tuvallerinde yeni bir dünya sunuyor.

Trump Art Gallery01 – 29 Şubat tarihleri arasında sanatçı Güliz Baydemir’in ‘Nuh’un Gemisi’ adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.Sanatıyla insanın kendi gerçekliğini arayan Güliz Baydemir, eserlerini gerçekliği sorgulatacak biçimde kurguluyor. Doğa görünümlerini, figürleri ve bir takım materyal sembolleri kompoze ettiği resimlerinde rüya mekanlar yaratarak çağımız toplumuna ayna tutuyor.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi piramidinin tepesinde yer alan ‘kendini gerçekleştirebilmek özgürlüğü’ne kavuşmanın arzulandığı günümüzde, bireylerin yaşamın zorunlu gereksinmelerini karşılamak zorunda olmadıkları ‘serbest zaman’a ait tatil ve seyahat etkinlikleri, gösteriş tüketimi ve zenginliğin simgeleri olan cruise gemileri, yüzme havuzları ve güç sembolleri hayvanlar olarak sanatçının tuvallerinde görselleşiyor.

 

Nuh’un Gemisi’nin hikayesi…

İbranilerde, Hristiyanlarda ve müslümanlarda ‘Nuh’un Gemisi’, Mısır’da ‘naunet’, Hindularda ‘manu’, Çin’de ‘nuwa’, Sümerlerde ‘hasis, utnapishtim, xisuthrus’, Yunanlılarda ‘Deucalion’, Tolteclerde ise ‘Toptlipetlocalli’ toplumu derinden etkileyen bir sel felaketi üzerine üretilen kadim tufan hikayeleridir. Tanrı, kötülüklere dalmış insanoğlunun sapkınlığına bir ceza vermek adına yeryüzündeki tüm canlıları yok edeceğini söyler. Ancak gaflete düşmüş insanoğluna ve diğer canlılara bir şans daha vermek ister. Nuh’a bir gemi yapmasını emreder. Nuh’a inananlar kurtulur ve yaşam yeniden doğar.

Küratörlüğünü Kenan Bahadır Derre’nin üstlendiği Nuh’un Gemisi’ adlı sergi, 29 Şubat 2020 tarihine kadar Trump Alışveriş Merkezi B3 katında bulunan Trump Art Gallery’de ziyaret edilebilir.


Hibya Haber Ajansı