Vatandaşlık ediniminde alt sınırın 500 bin dolar olması bekleniyor

vatandaslik-ediniminde-alt-sinirin-500-bin-dolar-olmasi-bekleniyor-23012002

Vatandaşlık ediniminde alt sınırın 500 bin dolar olması bekleniyor

2018 yılı Ekim ayında yapılan düzenlemeyle yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın alarak vatandaşlık kazanılabilmesi için belirlenen minimum gayrimenkul yatırım tutarı 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti. Türkiye’de yabancıya konut satışında öncü şirketlerden Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe yaptığı açıklamada, “100’den fazla ülkeden ciddi bir talep alan Türkiye’nin, Yatırımcı Vizesi olarak da bilinen benzer programları uygulayan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük kalan yatırım alt tutarını, 2020 yılının ikinci yarısında 250 bin dolardan 500 bin dolara çıkaracağını öngörüyoruz” dedi.

Yatırımcılar Türkiye’nin geleceğine yatırım yapıyor.

Toplumdaki genel kanının aksine vatandaşlık edinimi için alınan gayrimenkul adedi, toplam yabancıya satışın ancak %15’ini oluşturuyor. 2019 yılında vatandaşlık için verilen uygunluk belgesi sayısı ise 6.085 oldu. Yabancıya konut satışındaki artışta vatandaşlığın etkisi olmakla birlikte en önemli faktör olmadığını belirten Bayram Tekçe, “Bünyesinde yer aldığımız sivil toplum kuruluşlarıyla sektörde yaşanan sorunları tespit ettik. Kamu yönetiminin güçlü iradesi ve desteği ile kılcal damarlara kadar inilerek her detayda süreçlerin daha sağlıklı ve hızlı çözümü sağlandı. Gayrimenkul satınalmanın kolaylaşmasıyla sektörün büyüdüğünü görmek bizi mutlu ediyor” dedi.

Diğer taraftan yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında Türkiye’yi diğer Avrupalı ülkelerle kıyaslayan Bayram Tekce, “İspanya’da en az 500 bin Euro’luk emlak yatırımı yapıp vatandaşlığa başvurmak için 10 yıl beklemek gerekiyor. Yunanistan ise 250 bin Euro ve üstü değerde konut alımına karşılık sadece 5 yıllık oturum izni veriyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslandığında ciddi bir fırsat sunuyor. Şunu da belirtmeliyim ki, bu süreçte Türk yetkililer başvuruları titizlikle inceleyip, Türkiye için fayda yaratacak başvuruları gözetiyor. Dünyada bu sermaye birikimine ulaşabilen yatırımcılar, Türkiye’nin parlak geleceğine ve modern hayatına da ortak oluyorlar. Artan talebin farkında olan Türk yetkililerin 2020 yılı içinde minimum gayrimenkul yatırım tutarını 500 bin dolara çıkaracağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den konut alan yabancılardan elde edilen gelirde rekor bekleniyor.

Türkiye’de yabancıya konut satış sürecini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alım-satım işlemlerini hızlandırmak için 12 ülkede tapu ofisleri açılacağı bildirdi. 2019 yılında 45 bini aşan ve yaklaşık 6,7 milyar dolar gelir elde eden Türkiye’nin 2020 sonunda gelirlerini 9 milyar dolara çıkarması bekleniyor. Son 5 yılda Türkiye’den en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları ise Irak, Suudi Arabistan, İran, Rusya, ve Afganistan oldu.