Türkiye, telematik kullanımında birinci sırada

turkiye-telematik-kullaniminda-birinci-sirada-05082010

Türkiye, telematik kullanımında birinci sırada

TEB Arval’in desteğiyle gerçekleştirilen ve bu yıl 300’ü Türkiye’den olmak üzere 20 ülkeden 5 bin 600 filo yöneticisinin görüşünün alındığı Arval Mobility Observatory Barometre 2020’nin sonuçlarına göre, Türkiye’de her iki şirketten birinin araç filosunda telematik sistemi bulunuyor.

Türkiye’deki şirketlerin %54’ünde telematik sistemi kullanılırken, araştırmaya katılan ülkelerdeki ortalama kullanım oranı ise %37. 10’dan az çalışanı olan küçük ölçekli şirketlerde telematik sistemlerinin kullanımı dünya ortalaması ile çok yakın oranlarda seyrederken (Türkiye’de % 27 – dünyada % 23), 250 ve üzeri çalışanı olan büyük ölçekli şirketlerde ise Türkiye’deki kullanım oranları %86’ya yükseliyor. Büyük ölçekli şirketler için bu oran global olarak ise %54 şeklinde gerçekleşiyor.

 

Araç türlerine göre bakıldığında ise Türkiye’deki binek araçlarda kullanım oranı %55 seviyelerinde, dünyada kullanım oranı ortalama %31 olarak seyrediyor. Türkiye %55 kullanım oranı ile araştırmaya katılan ülkeler arasında kullanımın en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekiyor.

 

Hafif ticari araçlarda ise dünyadaki ortalama kullanım %32 iken, Türkiye %51’lik kullanım oranı ile Brezilya’dan hemen sonra ikinci sırada yer alıyor.

 

Telematik Sistemleri en çok araç güvenliğinin artırılması ve konum bilgisi için kullanılıyor

 

 

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de filo yöneticileri, telematik sistemlerinden en çok araçlarının güvenliğini artırmak ve araçlarının konumunu öğrenmek için yararlanıyorlar. Türkiye’de telematik sistemlerinin diğer kullanım amaçlarına bakıldığında ise ikinci sırada %48 oranı ile izinsiz kullanımların önüne geçilmesi yer alırken; bunu %34 ile sürücü güvenliğinin sağlanması ve %31 ile operasyonel verimliliğin artırılması takip ediyor.

 

Araştırmaya katılan diğer ülkelerde ise global olarak kullanım amaçları sırasıyla şu şekilde; %43 oranında araç konumlarının öğrenilmesi, %35 ile operasyonel verimliliğin artırılması, %32 ile izinsiz kullanımın önlenmesi, %31 ile filo maliyetlerinin düşürülmesi.

 

Arval Mobility Observatory Türkiye Sözcüsü Berrak İnceleme araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söylüyor: “İş dünyasında verinin önemi her geçen gün artıyor. Telematik sistemleri de sağlamış oldukları teknoloji alt yapısı ile hem araçlara hem de sürücülerin kullanım alışkanlıklarına ait bir çok veriyi sunuyor. Bu verileri doğru analiz etmek ve bunlar ışığında da filo maliyetlerini düşürecek aksiyonlar almak çok önemli. Şirketler bu verilerle özellikle, sürücü davranışlarını iyileştirerek kaza oranlarını, gereksiz araç kullanımından doğan maliyetlerini azaltmayı hedefliyorlar. İlerleyen dönemlerde Connected Car kavramı ile birlikte araçlar bu tarz teknolojilerden aldıkları bilgilerle diğer birçok cihazla bağlantı kurarak hayatımızı kolaylaştıracak yeni birçok özelliği de kullanıcılarla buluşturacak.”

 

Metodoloji

Arval Mobility Observatory Barometre kapsamında Türkiye'de 22 Ocak - 16 Mart 2020 tarihleri arasında Kantar tarafından veri toplama modellerinin bir karışımıyla 300 Filo Yöneticisi Mülakatı gerçekleştirilmiştir.

Parametreler aşağıdaki gibidir:

- Şirketlerin% 25’i10'dan az çalışanı olan

- Şirketlerin% 22'si 10 ila 99 çalışanı olan

- Şirketlerin% 29'u 100 ila 249 çalışanı olan

- Şirketlerin% 24'si 250 çalışanı ve daha fazlası olan

Bu bağımsız anket için Kantar tarafından Ocak ve Mart 2020 ortaları arasında 5 bin 600 Filo Yöneticisi Mülakatı (4.794’ü Avrupa’dan) gerçekleştirildi.

Araştırmaya dahil olan ülkeler: Avusturya, Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Finlandiya , Danimarka, Norveç,

İsveç, Rusya,Türkiye ve Brezilya.


Hibya Haber Ajansı